Program


Lørdag 28. januar kl. 15:00 | SESONGÅPNING 2023 - Brobygging

Sesongen 2023 braker løs med et energisk, publikumsvennlig og stemningsfullt åpningsprogram: fra den festlige, sødmefylte og barokkinspirerte Suite italienne av Igor Stravinskij, via Ludwig van Beethovens Måneskinnssonate, til Dmitrij Sjostakovitsjs dyptloddende, siste verk: bratsjsonaten — som tar i bruk temaer fra Beethovens sonate. På scenen står den svenske fiolinisten og konsertmesteren Philip Zuckerman, den unge, fremadstormende pianisten Kei Solvang fra Bergen, den norske stjernebratsjisten Eivind Ringstad og vår egen kunsteneriske leder, pianist Thormod Rønning Kvam. Til å innlede konserten og tematikken får vi selveste Wolfgang Plagge.

Lørdag 28. januar kl. 19:00 | Etterspill med Bugge Wesseltoft & Henning Kraggerud

Våre Etterspill — med musikk i periferien av det klassiske, som jazz, visesang og folkemusikk — har vært en braksuksess på søndagskveldene i Havlystparken de siste sommersesongene. Nå lanserer vi denne satsningen som del av vårt faste konserttilbud på Ramme gjennom året, hver siste lørdag i måneden! 28. januar kl. 19 starter vi opp med et eksklusivt møte mellom to av Europas mest ettertraktede musikere i hver sin sjanger: jazzpianist Bugge Wesseltoft og fiolinist Henning Kraggerud. For nøyaktig ti år siden møttes disse i en fantastisk plateutgivelse i krysningen mellom jazz, folketoner og klassisk, og nå skal vi endelig få komme tett på dette unike sjangermøtet hos oss. Gå ikke glipp av dette!

TIDLIGERE PÅ RAMME

3. juli kl. 15:00 | Johan Dalene & Christian Ihle Hadland

«En musiker som kommer til å sette spor», skrev Aftenposten nylig om Johan Dalene i anmeldelsen av hans siste utgivelse sammen med Christian Ihle Hadland. I år har vi fått denne stjerneduoen til å gjøre selve åpningskonserten for vår sommersatsning — i et lekent, stemningsskapende program med Beethoven, Grieg, Clara Schumann og Lili Boulanger.

3. juli kl. 19:00 | Augestad & Music for a While

En av fjorårets nyvinninger var Etterspill — kveldssatsningen med musikk i periferien av det klassiske: stemningsfull jazz, rå folkemusikk, orkestral pop, visesang og improvisasjon. Vi har invitert tilbake en av de virkelig store publikumssuksessene fra i fjor: formidlingsgeniet Tora Augestad sammen med Stian Carstensen, Trygve Seim og Pål Hausken i Music for a While. De spiller fra sin nyeste utgivelse, Essays, der de omformer klassisk musikk til sitt helt egne, unike stiluttrykk i utforskingen av tekster om kjærlighet.10. juli kl. 15:00 | Dvořáks pianokvintett med stjernegruppe

Denne søndagsettermiddagen får vi oppleve et kritikerrost stjernelag av unge, klassiske musikere. På programmet står vår egen Edvard Grieg, ungarske Ernst von Dohnányi og tsjekkiske Antonín Dvořák — med kammermusikk som er sterkt inspirert av folkemusikken.

10. juli kl. 19:00 | Etterspill med Per Arne Glorvigen & Piazzolla

Vi fortsetter videre i dagens folkemusikalske tema og inntar tangoens sensuelle verden: fra tradisjonell argentinsk tango, via Piazzolla til norsk samtidstango av Sverre Indris Joner og Per Arne Glorvigen — dette blir et Etterspill av de sjeldne!

17. juli kl. 15:00 | Ibsens dikt og Griegs musikk med Ola B., Holtbakk & Kvam

Inspirert av Haugtussa, en av fjorårets virkelig store publikumssuksesser, har vi denne søndagen satt sammen et nytt program med tekster og sanger av Ibsen og Grieg: vi får høre legenden Ola B. Johannessen resitere mange av Ibsens udødelige dikt, og det musikalske serveres av sopran-stjerneskuddet Frøy Hovland Holtbakk med vår egen Thormod Rønning Kvam ved flygelet.

17. juli kl. 19:00 | Etterspill med Felix Peikli & The King of Swing

Benny Goodman pionerte klarinetten og jazzorkesteret i 30-tallets amerikanske underholdningsbransje. Med låter som «Let’s Dance», «Moonglow», og «Sing, sing, sing» brakte The King of Swing jazzen fra undergrunnssjanger til en respektert og anerkjent kunstform med sin berømte 1938 Carnegie Hall-konsert. Vår hovedgjest denne søndagskvelden, Felix Peikli, anses som en av verdens fremste eksperter innenfor stilarten. Som kunstnerisk leder for Norsk Jazzorkester og Jazz Music Norway, musikkurator på Club Gustav, samt med utallige turnéer og opptredener internasjonalt, gleder vi oss til å høre ham med sitt band i Havlystparken — på det som blir en oppstemt og ytterst stemningsfull kveld. Velkommen!

24. juli kl. 15:00 | Opus13 med kvartetter av Grieg, Beethoven, Haydn & Tarrodi

Det er en stor glede endelig å kunne ønske strykekvartetten Opus13 velkommen til oss for første gang. Ensemblet regnes som landets fremste, unge kvartett og skal senere i sommer delta i den svært prestisjefulle Banff-konkurransen i Canada. Vi husker godt fra tidligere somre hvordan klangen av strykekvartett og Havlystparken har skapt virkelig magiske øyeblikk — i år blir intet unntak.

24. juli kl. 19:00 | Etterspill med Valkyrien Allstars

Et tøft, upolert, inderlig og ekte møte med norsk folkemusikk. Dette skrev anmelder Tor Hammerø om deres nyeste plate — og endelig gjester de oss: Valkyrien Allstars, et av landets kanskje mest anerkjente og unike liveband. Med klare røtter i norsk tradisjonsmusikk, midt i den eventyrlige Havlystparken på Ramme: dette blir en kveld du sent vil glemme.

31. juli kl. 15:00 | Mestermøte med pianist Håkon Austbø

Det er med stor stolthet at vi denne sommeren kan presentere Håkon Austbø i et soloprogram som ikke bare viser en stor musikkhistorisk transformasjon, men som også er et tverrsnitt av en høyst levende legendes virke gjennom snart seksti år. Austbø har også nylig utgitt boken Motstrøms, og under konserten får vi en samtale mellom pianisten og hans nære venn og kollega gjennom femti år, billedkunstneren Ulf Valde Jensen.

31. juli kl. 19:00 | Etterspill med Bugge Wesseltoft

Vi avslutter årets sommerkonserter med et internasjonalt, norsk navn som for lengst har oppnådd legendestatus: Bugge Wesseltoft. Hos oss kommer han til å spille fra sine siste soloalbum, noen kjente og kjære, og en hel rekke fine jazzlåter. Velkommen til en stemningsfull og intim julikveld med Bugge ved flygelet.

AVLYST 11. september kl. 14:00 | Wagner, Grieg & Wolf

25. September kl. 14:00 | Trio con Brio Copenhagen

Det er med stolthet at vi kan ønske velkommen til en av Europas ledende pianotrioer: Trio con Brio Copenhagen. I hele 23 år har de gledet publikum over hele verden, med førstepris fra en av verdens største konkurranser, ARD-Wettbewerb i München, som startpunkt for sin store triokarriere.

30. oktober kl. 14:00 | Jubileumsfeiring: Tor Espen Aspaas

I 2022 er det 25 år siden pianist Tor Espen Aspaas debuterte — og hvilket jubileumsprogram vi skal få oppleve! Med noen av kronjuvelene innen pianolitteraturen skal Aspaas vise oss selve årsaken til at han regnes blant våre ypperste musikere. I tillegg til å konsertere verden over, har han i en årrekke vært kunstnerisk leder for Vinterfestspill i Bergstaden på Røros, og han er til daglig også professor ved Norges musikkhøgskole. Han ble i 2016 utnevnt til ridder av 1. klasse av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden for sin innsats for musikk- og kulturformidling. Det er en virkelig stor glede for oss å invitere til denne jubileumsmarkeringen — velkommen!

Lørdag 12. november kl. 19:00 | Sesongfinale med Mozart & Oslo Kammerakademi

Årets konsertsesong rundes av med et av Mozarts største og kanskje mest banebrytende verker for blåsere: hans Gran Partita — et verk som ikke bare fyller konsertsalen med vellyd, men som også har til evne å fylle våre sjeler med en harmoni ulikt noe annet. Med noen av de fremste blåserne i norsk musikkliv er vi trygge på at oppladningen til 2023 knapt kan bli bedre. Velkommen!