Kunngjøringer

Ramme vant Arkitekturopprørets hederspris, 2022, for vakreste nybygg! Vi her på Ramme er svært begeistret og ser på prisen som en stor ære.

Om vinneren at Hedersprisen sier Arkitekturopprørets komité:

Kan moderne krav passes inn i en tradisjonell arkitektur? Sikkerhet, energikrav, dagslys, brann, alle disse elementene brukes ofte som forklaringer for hvorfor dagens bygninger er så like og så pregløse. Årets vinner av Arkitekturopprørets Hederspris har tatt denne utfordringen på strak arm, og skapt et vakkert og variert anlegg for besøk og formidling. Ordet 'tidløst' brukes ofte som et kompliment om god design som taler til mennesker på tvers av generasjoner, og er en vanlig ambisjon for arkitekter med bærekraftsambisjoner. Anlegget vi premierer i kveld, viser kanskje derimot at det kan bli minst like interessant når noe nytt får fylles med tid, historie, referanser og detaljer. Fra renessansehager til løkkupler og bindingsverksfasader, her inkluderes det meste i en kavalkade hvor alle kan finne noe som gir dem assosiasjoner og gjensynsglede.
Komplekset har ypperste kvalitet i både design og utførelse, og eksemplifiserer på beste vis at vi også i vår tid kan lage omgivelser på høyde med de vakre omgivelsene vi ellers må oppsøke i form av gamlebyer og slottsmuseer. Det er inspirerende og vennlig, danner en utmerket ramme om formidling, og peker ut en vei videre for utvikling av både tette bygningsmiljøer og kulturlandskapet på bygdene.
Vi gratulerer så mye med Arkitekturopprørets Hederspris 2022: Ramme Fjordhotell - av Enerhaugen Arkitektkontor for og med Petter Olsen!

Arkitekturopprøret (arkitekturopproret.no)

Petter Olsens' tale ved utdelingen av Arkitekturopprørets hederspris Christiania Gamle Rådhus, onsdag 23.11.22

Jeg er dypt takknemlig og beæret over å ha vunnet denne viktige prisen i konkurranse med så mange andre prisverdige prosjekter.
Jeg takker dere alle som liker det vi har bygget på Ramme. Det er fantastisk moro at dere bryr dere og organiserer denne sterke synsingen.
Jeg deler denne prisen med så mange og jeg takker:
- Mine foreldre og morfar.
- Arkitektene som har tegnet: Geir Helland, Bente Nygård og Enerhaugen, Tale Øien, Beate Ellingsen og Sille Winsnes.
- Anders Frøstrup var en sann tømmermester.
- Stenhuggere og- leggere, murere, tømrere, snekkere, blikkenslagere, gipsmakere og malere.
- Flinke ingeniører innen bygg, rør, elektro og data.
Det har vært mange utfordringer og dristige og gode løsninger.
Vi har kanskje for første gang bygget antikvarisk og i henhold til dagens byggeforskrifter. Vi har alltid hatt historiske forbilder. Vi bygger ikke pastisj, selv riksantikvaren har trodd at det er gamle bygg.
Vi bygger også kontemporært, men helst under bakken.
Vi har sammen skapt et helhetlig, mangslungent byggverk som kan få økt betydning i den tid vi går inn i. Jeg ønsker spesielt å takke Audun Engh, min gamle venn fra gymnastiden, for hans utrettelige innsats for et vakrere, harmonisk og gjenkjennelig miljø. Uten ham hadde vi nok ikke vært her i dag. Vi er på vei inn i en skjebnetid. Nå gjelder det vår kulturs identitet og fremtidige eksistens. Vi må skape steder vi ønsker å være.
Denne kampen skal vi vinne.

Leve arkitekturopprøret! 

P.O. 23.11.22 

Petter Olsens etterskrift etter utdelingen av Arkitetopprørets hederspris 23.11.22. 

Jeg takker også: - Stedet som er så unikt med sin beliggenhet ved Oslofjorden mellom skog og sjø ved den store sprekken i Pangea. - Utsikten til horisonten i syd. Etter alt som har skjedd vokter vi landet. Vi står klare ved våre varder.
- Stedets ånd som er så sterkt tilstede.
- Forsynet som stadig viser vei og står oss bi. - Min slekt som har virket her og alle som har seilt i farvannet siden siste istid.
- Alle de bra folkene fra Hvitsten som har vært med på ferden.
- Min farfar som tok så store grep.
- Min morfar som sammen med Sandvik og Harry Fett verdsatte byggeskikken i Gudbrandsdalen.
- Min far som var en så generøs, vitebegjærlig, handlekraftig, elskelig og klarsynt person som ga meg Ramme og litt mer. - Min bror Fred som organiserte det hele.
- Min mor som favnet så meget og ga alt til meg. Hun engstet seg over min iver og virketrang. - Var det en hobby? Hun måtte si hva hun mente. Hun elsket naturen og verdsatte kvalitet.
- Alle de store kunstnerne og litteratene som foreviget sin tid og
ga oss den rike lokale kulturarven. 

- For at vi har et hjem i Norden på denne planeten.

P.O. 29.11.2

Bilder finner du, og kan laste ned, nederst på siden.For pressehenvendelser, kontakt Elisabeth Ulven; epost: e.u@ramme.no tlf: 920 85 115

Foto: Raisfoto
Foto: Raisfoto
Foto: Per Sollerman
Foto: 2mind
Foto: Raisfoto
Foto: Per Sollerman
Foto: Per Sollerman