Ungarns nasjonalskatt- Rammes gullgris.

Mangalitsa

(Mangalica/ Mangalitza/ ullgris)

Mangalitsa er en gammel ungarsk griserase, og kjennetegnes ved den krøllete busta. I Norge kalles den derfor ullgris. Dette er en bevaringsverdig rase, da det ikke finnes så mange individer av den igjen.

Mangalitsagris skifter på sommerbust og vinterbust, og klarer seg fint ute hele året. 

På Ramme har grisene spaavdeling med gjørmebad, halm å sove i og eng å beite på. De får økologisk, soyafritt kraftfôr, og høy, silo og grønnsaker som er produsert på gården.

Mangalitsa er en saktevoksende griserase som produserer en del fett. Dette bidrar til å gi et svært smaksrikt kjøtt, som er nokså mørkt i fargen. Over halvparten av fettet på grisen består av umettede fettsyrer, som er kjent som det sunne fettet. I tillegg er det mye vitamin E og D, og tre ganger mer omega-3 enn vi finner i laks. Noe av fettet er oljesyre- dette gjør at fettet er mykt og smelter på tunga. Kjøttet har en unik marmorering, og det trenger nesten ikke saltes.

Vi holder Mangalitsagris for kjøttproduksjon til Ramme Fjordhotell, restaurant og kro, og har i tillegg utsalg i gårdsbutikken.

Vi er stolte over å kunne tilby smaksrikt og sunt svinekjøtt fra egne griser.